Magazinele devin bancomate. Uite de când vei putea scoate bani chiar de la casele de marcat

Scris de Codruta Holotescu la 10 May 2016, ora 20:02

Goana după bancomate sau statul la coadă pentru a scoate bani la ATM vor deveni istorie şi în România. Ţara noastră preia modelul statelor europene şi implementează sistemul care permite unui titular de card să solicite numerar la casa oricăriu magazin dotat cu un cititor POS.  

Propunerea se regăseşte într-un proiect de lege care a fost votat marţi de Camera Deputaţilor. Dacă va fi promulgată de preşedintele României magazinele vor fi obligate, din vară, să devină bancomate.

„Avansurile în numerar date de comercianţi în combinaţie cu plata bunurilor sau a serviciilor achiziţionate reprezintă o practică uzuală în ţările în care sistemele moderne de plată au fost introduse de câteva decenii, terminalele de plată (POS-urile) având şi funcţie de bancomat pentru clienţi. Aceasta constituie o facilitate apreciată în mod deosebit de utilizatorii de carduri, scutindu-i de drumuri suplimentare până la un ATM în cazul în care au nevoie de numerar. O situaţie paradoxală se poate întâlni în multe localităţi rurale sau urbane mici din România, unde, din raţiuni economice, băncile refuză să amplaseze terminale ATM”, se arată în expunerea de motive a proiectului de act normativ.

Tranzacţia nu va fi lipsită de comisioane. Pentru confort, clientul va fi cel care va suporta toate costurile. 1% se va îndrepta către comerciantul care oferă banii cash, iar banca va aplica la rândul său propriile comisioane pentru o astfel de retragere.

Suma maximă pe care o vor putea retrage titularii de carduri astfel  este de 200 de lei. 

Comercianţii care vor refuza să pună în aplicare această măsură devin buni de plată. Statul va sancţiona abaterile cu amenzi ce pornesc de la 5.000 de lei, dar care pot ajuge şi la 50.000 de lei.

Legea  privind introducerea sistemelor moderne de plată a fost adoptată marţi cu 194 de voturi “pentru”, 1, “împotrivă” şi 16 abţineri. Camera Deputaţilor este for decizional, aşa că normele vor fi transmise la promulgare.

 

Mai multe articole

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

BABY EXPO

BABY EXPO
Reclama 300x250 mapamond
2 reclame x 125 Vreau pizza
box 300x250 Kiss
box 300x250 Horion

PRIETENII NOŞTRI: