O destinație turistică de vis, puțin cunoscută: Straja. VIDEO

Scris de Cristina Para la 5 Dec 2016, ora 09:16

Staţiunea turistică Straja este localizată în judeţul Hunedoara, la o altitudine de 1445 de metri, în inima Munţilor Vâlcan, în zona Valea Jiului, la aproximativ 8 km de oraşul Lupeni.

La Strajă poţi ajunge pe DN66, drumul ce leagă oraşul Petroşani de Tâgu-Jiu. La intersecţia de la Livezeni se urmează pe DN66A indicatorul „Lupeni”. După aproximativ 20 de kilometri, în Lupeni se urmează indicatorul „Strajă” şi după ce parcurgi aproximativ 7 kilometri pe „Drumul Crucii”, ajungi în staţiunea montană.

Istoricul staţiunii
Prima datare a localităţii Lupeni este făcută în urmă cu 350 de ani. Pe atunci, locuitorii acestor zone se ocupau cu creşterea animalelor şi vânătoarea. Începând cu secolul al XIX-lea, odată cu descoperirea zăcămintelor de cărbune, această zonă a fost intens colonizată. Municipiul Lupeni devenit un puternic centru industrial carbonifer al României. În acest oraa se află cea mai mare mina subterană din sud-estul Europei, Exploatarea Minieră Lupeni. Huila extrasă de aici este de cea mai bună calitate, având o putere calorică de până la 9000 kilo-calorii.

Prezentarea şi amenajarea staţiunii Strajă

Staţiunea Straja însumează aproximativ 26 km de domeniu schiabil. 20 km sunt acoperiţi cu zăpadă artificială. Cele 11 instalaţii de transport pe cablu vă asigură accesul facil la toate pârtiile din staţiune.

Sunt amenajate 12 pârtii de schi, fiecare fiind echipată cu instalaţie de transport pe cablu. Cinci dintre acestea beneficiază şi de instalaţie de nocturnă, făcând astfel posibilă utilizarea pârtiilor până seara târziu. Sunt întreţinute cu ajutorul utilajelor de bătătorit zăpada, pentru a le menţine în condiţii cât mai bune de schi. Datorită construirii telegondolei şi a telescaunului de pe Vârful Straja, apar pârtii noi, cea mai lungă fiind Pârtia Strajă, cu o lungime de 8,1 km. În anul 2016 s-a montat un nou telescaun pe Pârtia Constantinescu.

Pârtii:
1. Pârtia Strajă – lungime: 8,1km; grad de dificultate: greu
a. Pârtia Lupului – lungime: 519m
b. Pârtia Lupului ÎI – lungime: 750m
2. Pârtia Canal – lungime: 1400m; grad de dificultate: greu
a. Pârtia Canal ÎI – lungime: 1200m
3. Pârtia Constantinescu – lungime: 1741m; grad de dificultate: uşor
4. Pârtia Sfântu Gheorghe – lungime: 700m; grad de dificultate: uşor
5. Pârtia Mutu – lungime: 1269m; grad de dificultate: mediu
6. Pârtia Platoul Soarelui – lungime: 400m; grad de dificultate: uşor
7. Pârtia Telegondola – lungime: 3200m; grad de dificultate: mediu-greu
8. Pârtia Vf.Strajă – lungime: 1000m; grad de dificultate: mediu
9. Pârtie începători – lungime: 400m; grad de dificultate: începători
10. Părţii intermediare

Urcarea cu teleschi-ul/telescaunul se face cu ajutorul unor cartele magnetice reîncărcabile. Preţurile acestora sunt:
Straja
Complexul turistic este format din 210 cabane, case de vacanţă, pensiuni şi vile. Dintre acestea, 38 sunt omologate cu 1, 2 şi 3 stele.

Strajă a fost declarată staţiune turistică locală în anul 2002.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

BABY EXPO

BABY EXPO
Reclama 300x250 mapamond

Știri calde

2 reclame x 125 Vreau pizza
box 300x250 Kiss
box 300x250 Horion

PRIETENII NOŞTRI: