Vezi ce nu trebuie să faci de Sfinţii Trei Ierarhi!

Scris de Gabriel Adam la 30 Jan 2017, ora 09:15

Ziua de 30 ianuarie este extrem de importantă în calendarul ortodoxÎn această zi, creştinii ortodocşi îi prăznuiesc în fiecare an pe Sfinţii Trei Ierarhi: Ioan Gură de Aur, Grigorie de Dumnezeu Cuvântătorul şi Vasile cel Mare.

Cei trei au trăit între sfârşitul secolului al IV-lea şi începutul celui următor şi au avut o contribuţie importantă la teologia creştină.

În această zi de sărbătoare, la sate se obişnuieşte să se facă praznice de pomenire a morţilor, iar fetele se roagă şi ţin post, pentru a avea o căsnicie fericită.

Tradiţia populară spune că cine va munci în această zi poate să orbească, iar totul îi va merge prost în casă. Se mai spune că aceasta este o sărbătoare a reconcilierii – rudele se împacă după lungi dispute, iar proiectele comune începute în această zi vor aduce prosperitate.

În schimb, nu se fac alte treburi casnice – nu se spală rufe, nu se mătură în gospodărie pentru a te feri de pericole, de întâmplări violente şi de infirmitate.

Tot de sărbătoarea aceasta nu e bine să împrumuţi lucruri din casă, pentru că se spune că vei atrage paguba în căminul tău.

Femeile care au fete de măritat merg la biserică pentru a se ruga să găsească un soţ bun. Pe de altă parte, credinţa populară spune că femeile care au făcut întreruperi de sarcină vor fi iertate dacă respectă cu sfinţenie sărbătoarea şi fac pomeniri.

Există superstiţii şi legate de vreme: dacă streşinile curg, primăvara va fi friguroasă, iar, dacă e ger, vara va fi foarte călduroasă, potrivit realitatea.net.

Mai multe articole

BABY EXPO

BABY EXPO
Reclama 300x250 mapamond
2 reclame x 125 Vreau pizza
box 300x250 Kiss
box 300x250 Horion

PRIETENII NOŞTRI: